Το 2013 έκλεισε με μία πολύ όμορφη και χριστουγεννιάτικη χιονισμένη διαδρομή.

Το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Δεκεμβρίου διοργανώθηκε η τελευταία ανάβαση του συλλόγου για το 2013. Προορισμός ήταν η χιονισμένη Ζήρεια (2.374 μ.).

24 άτομα έλαβαν μέρος στην εκδρομή αυτή, από τους οποίους 14 διέμειναν στο καταφύγιο της Ζήρειας και οι υπόλοιποι σε ξενώνες του γραφικού χωριού Τρίκαλα Κορινθίας.  

Οι 14 του καταφυγίου την πρώτη ημέρα ανέβηκαν στην κορυφή και απήλαυσαν την πεντάωρη διαδρομή πάνω στο χιόνι, με σύμμαχο τον καλό καιρό και με σχεδόν ολόγιομο φεγγάρι, χωρίς να χρειαστούν ούτε για μια στιγμή να χρησιμοποιήσουν φακούς,

Οι υπόλοιποι που διέμειναν σε ξενώνες έκαναν μία πανέμορφη  διαδρομή από τα Τρίκαλα μέχρι το Οροπέδιο, μέσα από τα έλατα και το χιόνι.

Την Κυριακή όσοι διέμειναν στο καταφύγιο κατέβηκαν μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο όπου και ενώθηκαν με τους υπόλοιπους και έκαναν πορεία μέχρι την σπηλιά του Ερμή. Από εκεί 4 άτομα συνέχισαν κυκλική διαδρομή ενώ οι υπόλοιποι κατέβηκαν μέσω του Οροπεδίου και της χαράδρας της Φλαμπουρίτσας στα Τρίκαλα, όπου τους περίμενε το λεωφορείο για την αναχώρηση για Αγρίνιο.

Φωτογραφίες: Πάνος Καλτσάς

Φωτογραφίες: Νεκταρία Κάβουρα

Γράφει η Γεωργία Κασόλα

Για ακόμη μια χρονιά ο ΕΟΣ Αγρινίου διοργάνωσε διήμερη παραμονή στο καταφύγιο του Βελουχίου στο Καρπενησι στις 15-16/02/2014 για ανάβαση στην κορυφή και εκπαίδευση πάνω στην χρήση του ανάλογου εξοπλισμού (πιολέ και κραμπόν) σε συνθήκες χιονιού.
Το μεσημέρι της 15ης Φεβρουαρίου και με σύμμαχο τον καλοκαιρινό καιρό ξεκινήσαμε γύρω στα 20 άτομα, κάποιοι είχαν πάει από νωρίς το πρωί, για τον προορισμό μας το καταφύγιο στο Βελούχι. Μετά δυόμιση ώρες μέσα από τα έλατα και τις ψηλές κορυφές των βουνών να δεσπόζουν επιβλητικά μπροστά μας με το ολόλευκο χιόνι να τα κοσμεί, ξεπρόβαλλε το Βελούχι με λιγοστό χιόνι γι αυτή την εποχή.
Αφού τακτοποιήσαμε τις αποσκευές μας στο καταφύγιο και πήραμε μια ανάσα, ο Χρήστος Χατζής ανέλαβε να μας κάνει μια μικρή εκπαίδευση πάνω στην χρήση του πιολέ και του κραμπόν υπό συνθήκες παγωμένου χιονιού κοντά στο καταφύγιο. Η εκπαίδευση κράτησε μία ώρα περίπου. Επιστροφή στο καταφύγιο για φαγητό και λίγη ξεκούραση και κουβέντα κοντά στο τζάκι.

Από την Κορυφη Ανεμος το Βελούχι, Φωτο: Πάνος Καλτσάς

Το Βελούχι από την κορυφή Ανεμος, φωτισμένο από την πανσέληνο. Φωτο: Πάνος Καλτσάς 

Για να κλείσει καλά η μέρα πραγματοποιήσαμε νυχτερινή πορεία στην κορυφή Άνεμος (2.200μ) με συντροφιά το ολόγιομο φεγγάρι να κάνει την νύχτα μέρα, για τα μέλη και φίλους του ΕΟΣ που θέλησαν να ζήσουν αυτή την μοναδική και συνάμα μαγική εμπειρία.

Η ανάβαση προς το Βελούχι ξεκίνησε γύρω στις 9 το πρωί, πορεία συνολικά δυόμιση ωρών, όσοι συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν και τα όσα έμαθαν την προηγούμενη μέρα στην εκπαίδευση μιας και το χιόνι σε κάποια σημεία ήταν παγωμένο.

Όσοι πάλι δεν ακολούθησαν είχαν την δυνατότητα να κάνουν σκι, βόλτα με το λιφτ γύρω απ το καταφύγιο και να απολαύσουν τον υπέροχο ήλιο.

 

Φωτογραφίες από την κορυφή: Νεκταρία Κάβουρα

Φωτογραφίες από την νυχτερινή πορεία: Πάνος Καλτσάς

Φωτογραφίες από την εκπαίδευση: : Πάνος Καλτσάς       

 
Γράφει ο Πάνος Καλτσάς, μέλος ΕΟΣ Αγρινίου. 
 
Ο σύλλογος διοργάνωσε εκδρομή στην κορυφή Κούτπας (1.795μ.) την Κυριακή 27 Οκτωβρίου.
Στις 7 το πρωί έγινε η αναχώρηση από το Αγρίνιο με Ι.Χ. για Αγιο Βλάσιο. Εκεί αφού αφήσαμε τα αυτοκίνητα, 19 μέλη και φίλοι του συλλόγου, μπήκαμε στο μονοπάτι με πρώτο στόχο την κορυφή που βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Μετά από μιάμισι ώρα ανάβαση μέσα από το δάσος με έλατα φθάσαμε στο εκκλησάκι. 
Από εκεί τραβερσάροντας προς αριστερά συνεχίσαμε την πορεία μας Και στην πρώτη κορυφή του Κούτπα περάσαμε δεξιά, βάζοντας αριστερά μας την κορυφή του Κούτπα και έχοντας αριστερά μας θέα προς την λίμνη των Κρεμαστών και περνώντας τη δύσκολη σάρα πηγαίνουμε λοξά δεξιά και βρίσκουμε την πολύ δύσκολη σάρα στην κύρια κορυφή του Κούτπα. Εκεί μέσα  από τα λουκια μετά από διόμισι ώρες ακόμη πορεία φθάσαμε στην κορυφή αφού στο τελευταίο στάδιο ανεβήκαμε κάθετα το βράχο, κάνοντας αναρρίχηση, κάτι πρωτόγνωρο για αρκετούς από εμάς.
Ξεκουραστήκαμε, απολαύσαμε την καταπληκτική θέα, φωτογραφήσαμε και φωτογραφηθήκαμε και εκεί λήφθηκε η απόφαση να μην επιστρέψουμε πάλι από τον ίδιο δρόμο αλλά να κάνουμε διάσχιση αφού το κατέβασμα από την κατακόρυφη σάρα για κάποιους από εμάς ίσως ήταν επικίνδυνο. 
Συνεχίσαμε λοιπόν την πορεία μας διασχίζοντας την κόψη του Κούτπα, αριστερά και δεξιά μας το χάος και ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντς στις τεράστιες απότομε πέτρες που έφραζαν το δρόμο μας φτάσαμε σε μία ώρα στην περιοχή "Βρύση του κυνηγού" ή "Υφαντέικα" από όπου μόνο 14 χιλιόμετρα χωματόδρομου μας χώριζαν από το σημείο που είχαμε αφήσει τα αυτοκίνητά μας. 
Μία ξεχωριστή εμπειρία η εκδρομή αυτή, όπου δοκιμάσαμε τις αντοχές μας και τις δυνατότητές μας σε αναρρίχηση τρίτου βαθμού. 
Η θέα από την κορυφή μας μαγευτική, αφού από την κορυφή είδαμε όλη την οροσειρά του Παναιτωλικού μέχρι την Πελοπόννησο, τα Αγραφαμ το Βελούχι, την Χελιδόνα, την Καλιακούδα και τα Βαρδούσια. Και βέβαια την τενητή λίμνη των Κρεμαστών και το Ιόνιο πέλαγος.
Ο καιρός ήταν θαυμάσιος, οι αρχηγοί Δημήτρης Σμυρλής και Χρυσόστομος Κωστάκης πολλοί καλοί, αλλά και η βοήθεια του Χρήστου Παππά και οι οδηγίες του στην αναρρίχηση πολύτιμες. 
Φωτογραφίες: Πάνος Καλτσάς
Γράφει ο Πάνος Καλτσάς, μέλος ΕΟΣ Αγρινίου
Eκδρομή στα Αγραφα το σαββατοκύριακο 12 και 13 Οκτωβρίου 2013 διοργάνωσε O σύλλογος.
Μέσα από μια πολύ όμορφη διαδρομή από τις Πηγές Αρτας, και με αρκετά χιλιόμετρα χωματόδρομο φτάσαμε στο χωριό Λεοντίτο (1241 μ.)μετά από 4 ώρες περίπου.
Διανυκτερεύσαμε σε ένα πετρόχτιστο και αναπαλαιωμένο ξενώνα, αφού πρώτα περιηγηθήκαμε στο μικρό χωριό με τους λιγοστούς κατοίκους και τον Παπα Χρήστο, ο οποίος εκτός από ιερέας του χωριού διαθέτει και το πολυκατάστημα του χωριού (μπακάλικο, καφενείο, ταβέρνα). με κυριότερο πελάτη τον ίδιο που καταναλώνει αρκετό τσίπουρο ημερησίως. Εκεί ήπιαμε τσιπουράκι ευλογημένο και διαβασμένο από τον Παπα Χρήστο, ακούσαμε ιστορίες και όσοι το ξενύχτησαν τραγούδησαν ριζίτικα μαζί με τον Παπά.
Το πρωί της Κυριακής ξεκινήσαμε με τα αυτοκίντητα και αφού διανύσαμε 3 χιλιόμετρα χωματόδρομου  (που μας φάνηκαν τουλάχιστον 6) μέσα σε περιοχή με έλατα, φτάσαμε σε ένα διάσελο όπου αφήσαμε τα αυτοκίντητα και ξεκινήσαμε την πορεία.
Το βουνό από κει και πέρα χωρίς βλάστηση και αρκετές πέτρες, όπως είναι τα Αγραφα παντού, με ανηφορική πορεία συνεχώς φτάσαμε στην κορυφή Σαλαγιάννη (2014 μ.) σε λίγο περισσότερο από 1,5 ώρα μόνο! 
Η θέα από την κορυφή φανταστική, απεικονίζεται στις φωτογραφίες που ακολουθούν.
Αφού ξεκουραστήκαμε οι περισσότεροι έβαλαν στόχο να συνεχίσουν μέχρι την κορυφή Ντελιδήμι, αλλά στην επόμενη κορυφή επαναπροσδιόρισαν τον στόχο τους, λόγω της μεγάλης δυσκολίας.
Ετσι μόνο τρία άτομα συνέχισαν για Ντελιδήμι, αφού το εγχείρημα ήταν πολύ δύσκολο, πορεία με αναρρίχηση και επικίνδυνα περάσματα. Οι υπόλοιποι επέλεξαν να μην επιστρέψουν πίσω από την διαδρομή που ανέβηκαν και κατέβηκαν από την κορυφή μέσω σάρας, η οποία δυσκόλεψε αρκετούς.
Μια εκδρομή του συλλόγου τελείωσε με τις καλύτερες εντυπώσεις. 
Φωτογραφίες: Πάνος Καλτσάς
 

Ο σύλλογος έλαβε μέρος στην 25η Συνάντηση Ορειβατικών Συλλόγων Δυτικής Ελλάδας - Ηπείρου (Σ.Ο.Σ.Δ.Ε.Η.) το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Σεπτεμβρίου που εφέτος διοργανωσε με επιτυχία ο Ορειβατικός – Χιονοδρομικός Σύλλογος Μεσολογγίου «Η Βαράσοβα» στον Αράκυνθο.

Το Σάββατο 28 – 09 – 2013 απόγευμα πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης στο χώρο του Αγίου Συμεών με ζωντανή μουσική και το σχετικό φαγοπότι.

Την Κυριακή το πρωί έγινε συγκέντρωση και αναχώρηση για το καταφύγιο του Αρακύνθου. Ακολουθήσε πορεία 5 περίπου ωρών από το καταφύγιο που βρίσκεται στην περιοχή Γρεβενό προς το μοναστήρι του Αγίου Συμεών, μέσα από το υπέροχο καταπράσινο τοπίο του Αρακύνθου.

Οι φωτογραφίες από την εκδρομή είναι του Αγγελου Χριστοδουλάκη.

 

Go to top