Ήτανε Θεέ μου μια φορά… τρεις νέοι… τρεις φίλοι… τρία παιδιά…

 

Οι στίχοι αυτού του παλιού τραγουδιού , ταιριάζουν γάντι με το ιστορικό της ίδρυσης του Ορειβατικού Συλλόγου Αγρινίου.
Στις 18 Ιουλίου 1986, τρεις φίλοι ( Λεωνίδας Κότσαρης, Χρήστος Παπαθανασίου και Χρήστος Χαντζής ) πήραν το λεωφορείο της γραμμής με προορισμό την Αρέντα, για ένα όμορφο Σαββατοκύριακο με πεζοπορία στις αγαπημένες τους κορφές του Παναιτωλικού.
Με το λεωφορείο ταξίδευε και ο Ζήσιμος Τσόλκας , Αγρινιώτης που έμενε στην Αθήνα και είχε τακτική επαφή με τον Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών. Όταν είδε τα παιδιά με τον ορειβατικό τους εξοπλισμό , άρχισε να μιλά μαζί τους , προτείνοντας τελικά την ίδρυση ενός Ορειβατικού Συλλόγου στο Αγρίνιο.
Μετά από αρκετή συζήτηση στην Αρέντα , οι όποιες επιφυλάξεις υπήρχαν έδωσαν τη θέση τους σε μια ενθουσιώδη προσπάθεια , προκειμένου να λάβει σάρκα και οστά, το όνειρο αυτό.
Έπρεπε να βρεθούν τουλάχιστον 21 άτομα, 40000 δραχμές , καταστατικό , ανακοινώσεις στο τύπο και πολλά άλλα που έφεραν επάξια σε πέρας όλοι αυτοί οι πρωτεργάτες , οι οποίοι αν και πολύ νέοι στην ηλικία , υπό την καθοδήγηση και του Ζήσιμου Τσόλκα – ο οποίος όμως έμενε στην Αθήνα – κατάφεραν να διοργανώσουν μια πρώτη συγκέντρωση φίλων της Ορειβασίας , στο Δημοτικό Πάρκο του Αγρινίου . Η προσέλευση ήταν πάνω από ικανοποιητική και έτσι συγκροτήθηκε ένα προσωρινό διοικητικό συμβούλιο, καταρτίσθηκε το καταστατικό , νομιμοποιήθηκε ο Σύλλογος και έγιναν οι πρώτες εκλογές στις 15 Ιουνίου 1987 – ένα χρόνο μετά την καθοριστική εκείνη συνάντηση στην Αρέντα.
Από κει και πέρα ο Σύλλογος αναπτύχθηκε και έχει δώσει πολλά τόσο στο χώρο της Ελληνικής Ορειβασίας και Αναρρίχησης , όσο και στο χώρο του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας γενικότερα.
Ένας σημαντικός σταθμός στην 23χρονη πορεία του Συλλόγου μας , είναι σίγουρα η διοργάνωση της 49ης Πανελλήνιας Ορειβατικής Συνάντησης , μόλις δύο χρόνια μετά την ίδρυση του.
Μια πολύ πετυχημένη Συνάντηση που έδωσε νέα ώθηση στην εδραίωση της ιδέας της Ορειβασίας στην ευρύτερη περιοχή μας και αποτέλεσε πόλο έλξης για νέα μέλη, που πλαισίωσαν το Σύλλογο, και πολλοί απ’ αυτούς υπηρέτησαν πιστά την υπόθεση Ορειβασία και συνεχίζουν να την υπηρετούν ακούραστα.
Ένας ακόμη επίσης σημαντικός σταθμός , ήταν η κατασκευή και η λειτουργία Ορειβατικού Καταφυγίου , κάτω από την κορφή Κόκα του Παναιτωλικού. Αυτό έγινε η αφορμή για να γνωρίσουν το βουνό μας, σχεδόν όλοι οι Ορειβατικοί Σύλλογοι αλλά και μεμονωμένοι ορειβάτες και φίλοι των ορεινών δραστηριοτήτων. Έγινε πόλος έλξης για πολλούς συντοπίτες μας, που απολαμβάνουν πλέον από κοντά, τις δασωμένες πλαγιές και τις χιονισμένες κορφές του Παναιτωλικού.
Μια ακόμα σημαντική δραστηριότητα είναι η ετήσια έκδοση του περιοδικού μας.
Ο ΚΑΤΕΛΑΝΟΣ έχει γίνει θεσμός και όλοι οι φίλοι περιμένουν να φυλλομετρήσουν τις σελίδες του και να απολαύσουν ή να ζήσουν ξανά , τις εξορμήσεις του Συλλόγου.
Πέρα απ’ αυτά θα μπορούσε κανείς να απαριθμήσει πλήθος δραστηριοτήτων , που ουσιαστικά είναι η ζωή ενός Ορειβατικού Συλλόγου και ελπίζουμε ότι με την ευκαιρία ίδρυσης αυτής της ιστοσελίδας , να μας επισκέπτεστε τακτικά και να παρακολουθείτε την Πορεία μας , που σα στόχο δεν έχει άλλο, από το να προσελκύσει όλο και περισσότερο κόσμο και ειδικά νέους ανθρώπους , στον τομέα της Ορεινής δραστηριότητας.
Πεζοπορία, Ορειβασία, Αναρρίχηση, Ποδήλατο Βουνού, Διάσχιση ποταμών και φαραγγιών, Ορεινός Μαραθώνιος, Ορειβατικό Σκι αλλά και άλλα αθλήματα όπως η Ανεμοπορεία, σε προ(σ)καλούν να αφήσεις την καθιστική ζωή και να θέσεις νέα όρια σ’ αυτό που θεωρείς αδύνατο.