Γράφει ο Πάνος Καλτσάς, μέλος ΕΟΣ Αγρινίου. 
 
Ο σύλλογος διοργάνωσε εκδρομή στην κορυφή Κούτπας (1.795μ.) την Κυριακή 27 Οκτωβρίου.
Στις 7 το πρωί έγινε η αναχώρηση από το Αγρίνιο με Ι.Χ. για Αγιο Βλάσιο. Εκεί αφού αφήσαμε τα αυτοκίνητα, 19 μέλη και φίλοι του συλλόγου, μπήκαμε στο μονοπάτι με πρώτο στόχο την κορυφή που βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Μετά από μιάμισι ώρα ανάβαση μέσα από το δάσος με έλατα φθάσαμε στο εκκλησάκι. 
Από εκεί τραβερσάροντας προς αριστερά συνεχίσαμε την πορεία μας Και στην πρώτη κορυφή του Κούτπα περάσαμε δεξιά, βάζοντας αριστερά μας την κορυφή του Κούτπα και έχοντας αριστερά μας θέα προς την λίμνη των Κρεμαστών και περνώντας τη δύσκολη σάρα πηγαίνουμε λοξά δεξιά και βρίσκουμε την πολύ δύσκολη σάρα στην κύρια κορυφή του Κούτπα. Εκεί μέσα  από τα λουκια μετά από διόμισι ώρες ακόμη πορεία φθάσαμε στην κορυφή αφού στο τελευταίο στάδιο ανεβήκαμε κάθετα το βράχο, κάνοντας αναρρίχηση, κάτι πρωτόγνωρο για αρκετούς από εμάς.
Ξεκουραστήκαμε, απολαύσαμε την καταπληκτική θέα, φωτογραφήσαμε και φωτογραφηθήκαμε και εκεί λήφθηκε η απόφαση να μην επιστρέψουμε πάλι από τον ίδιο δρόμο αλλά να κάνουμε διάσχιση αφού το κατέβασμα από την κατακόρυφη σάρα για κάποιους από εμάς ίσως ήταν επικίνδυνο. 
Συνεχίσαμε λοιπόν την πορεία μας διασχίζοντας την κόψη του Κούτπα, αριστερά και δεξιά μας το χάος και ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντς στις τεράστιες απότομε πέτρες που έφραζαν το δρόμο μας φτάσαμε σε μία ώρα στην περιοχή "Βρύση του κυνηγού" ή "Υφαντέικα" από όπου μόνο 14 χιλιόμετρα χωματόδρομου μας χώριζαν από το σημείο που είχαμε αφήσει τα αυτοκίνητά μας. 
Μία ξεχωριστή εμπειρία η εκδρομή αυτή, όπου δοκιμάσαμε τις αντοχές μας και τις δυνατότητές μας σε αναρρίχηση τρίτου βαθμού. 
Η θέα από την κορυφή μας μαγευτική, αφού από την κορυφή είδαμε όλη την οροσειρά του Παναιτωλικού μέχρι την Πελοπόννησο, τα Αγραφαμ το Βελούχι, την Χελιδόνα, την Καλιακούδα και τα Βαρδούσια. Και βέβαια την τενητή λίμνη των Κρεμαστών και το Ιόνιο πέλαγος.
Ο καιρός ήταν θαυμάσιος, οι αρχηγοί Δημήτρης Σμυρλής και Χρυσόστομος Κωστάκης πολλοί καλοί, αλλά και η βοήθεια του Χρήστου Παππά και οι οδηγίες του στην αναρρίχηση πολύτιμες. 
Φωτογραφίες: Πάνος Καλτσάς