Γράφει η Γεωργία Κασόλα

Για ακόμη μια χρονιά ο ΕΟΣ Αγρινίου διοργάνωσε διήμερη παραμονή στο καταφύγιο του Βελουχίου στο Καρπενησι στις 15-16/02/2014 για ανάβαση στην κορυφή και εκπαίδευση πάνω στην χρήση του ανάλογου εξοπλισμού (πιολέ και κραμπόν) σε συνθήκες χιονιού.
Το μεσημέρι της 15ης Φεβρουαρίου και με σύμμαχο τον καλοκαιρινό καιρό ξεκινήσαμε γύρω στα 20 άτομα, κάποιοι είχαν πάει από νωρίς το πρωί, για τον προορισμό μας το καταφύγιο στο Βελούχι. Μετά δυόμιση ώρες μέσα από τα έλατα και τις ψηλές κορυφές των βουνών να δεσπόζουν επιβλητικά μπροστά μας με το ολόλευκο χιόνι να τα κοσμεί, ξεπρόβαλλε το Βελούχι με λιγοστό χιόνι γι αυτή την εποχή.
Αφού τακτοποιήσαμε τις αποσκευές μας στο καταφύγιο και πήραμε μια ανάσα, ο Χρήστος Χατζής ανέλαβε να μας κάνει μια μικρή εκπαίδευση πάνω στην χρήση του πιολέ και του κραμπόν υπό συνθήκες παγωμένου χιονιού κοντά στο καταφύγιο. Η εκπαίδευση κράτησε μία ώρα περίπου. Επιστροφή στο καταφύγιο για φαγητό και λίγη ξεκούραση και κουβέντα κοντά στο τζάκι.

Από την Κορυφη Ανεμος το Βελούχι, Φωτο: Πάνος Καλτσάς

Το Βελούχι από την κορυφή Ανεμος, φωτισμένο από την πανσέληνο. Φωτο: Πάνος Καλτσάς 

Για να κλείσει καλά η μέρα πραγματοποιήσαμε νυχτερινή πορεία στην κορυφή Άνεμος (2.200μ) με συντροφιά το ολόγιομο φεγγάρι να κάνει την νύχτα μέρα, για τα μέλη και φίλους του ΕΟΣ που θέλησαν να ζήσουν αυτή την μοναδική και συνάμα μαγική εμπειρία.

Η ανάβαση προς το Βελούχι ξεκίνησε γύρω στις 9 το πρωί, πορεία συνολικά δυόμιση ωρών, όσοι συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν και τα όσα έμαθαν την προηγούμενη μέρα στην εκπαίδευση μιας και το χιόνι σε κάποια σημεία ήταν παγωμένο.

Όσοι πάλι δεν ακολούθησαν είχαν την δυνατότητα να κάνουν σκι, βόλτα με το λιφτ γύρω απ το καταφύγιο και να απολαύσουν τον υπέροχο ήλιο.

 

Φωτογραφίες από την κορυφή: Νεκταρία Κάβουρα

Φωτογραφίες από την νυχτερινή πορεία: Πάνος Καλτσάς

Φωτογραφίες από την εκπαίδευση: : Πάνος Καλτσάς