Πραγματοποιήθηκε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος η πολύ επιτυχημένη διάσχιση Σαμαρίνα - Δίστρατο - Βοβούσα, μήκους 31 περίπου χιλιομέτρων που αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε6.

Η διαδρομή ξεκινάει από την Σαμαρίνα στην είσοδο του χωριού στην ταμπέλα προς Αγ. Παρασκευή. Διασχίζουμε το κάτω μέρος του χωριού και σε χαρακτηριστικό νεότευκτο γεφυράκι συναντάμε την σήμανση. Μπαίνουμε για πολύ λίγο σε χωματόδρομο και συνεχίζουμε στο μονοπάτι που ελίσσεται μέσα σε δασωμένο μέχρι τα ξέφωτα της Αγ. Παρασκευής. Από κει κατωφερικά βγαίνουμε στο ρέμα Γκιόσας . Αφού το περάσουμε, βγάζοντας παπούτσια, συνεχίζουμε ανηφορικά. Βγαίνουμε σε σημείο με θέα στην Μόσια του Σμόλικα και στην Βάλια Κίρνα. Λίγο πιο πάνω το μονοπάτι αρχίζει να κατηφορίζει για Δίστρατο. Μετά 1,9 χλμ συναντάμε την άσφαλτο που βγάζει στο χωριό. Το μονοπάτι την τέμνει και συνεχίζει στην αρχή με μεγάλη κόντρα. Φτάνουμε σε σημείο που βλέπουμε το ιχθυοτροφείο πέστροφας από ψηλά και κατεβαίνουμε στην άσφαλτο. Επιλέξαμε να συνεχίσουμε στην άσφαλτο παρότι η χάραξη του μονοπατιού σε κάποιο σημείο της συνεχίζει και βγάζει στο κάτω μέρος του χωριού.
Από την πλατεία του χωριού Δίστρατο ανηφορίζουμε σε γκαλντερίμι. Στο τέλος του χωριού συναντάμε το ξωκλήσι του Αγ. Σωτήρα και μπαίνουμε στο μονοπάτι. Σε αυτό το σημείο το σχετικά πρόσφατα χαραγμένο μονοπάτι καθώς το παλιό έχει καταστραφεί ακολουθεί για 1χλμ άσκοπα το πρανές χωματόδρομου σε σαθρά μέχρι να τον ξανασυναντήσει. Συναντάμε πηγή από όπου συνεχίζουμε στο μονοπάτι πάνω αριστερά. Μόλις περάσουμε την ράχη συναντάμε πάλι τον χωματόδρομο. Το μονοπάτι τον τέμνει και κατηφορίζουμε για Βάλια Στάθη. Μετά το ρέμα Στάθη ανηφορίζουμε μέχρι που συναντάμε χωματόδρομο. Η διαδρομή συνεχίζει σε όμορφο, δασωμένο, κακής βατότητας χωματόδρομο για 5,5χλμ και ξαναμπαίνει σε μονοπάτι. Κατηφορίζουμε στο ρέμα όπου και το διασχίζουμε ξυπόλητοι. Συνεχίζουμε για λίγο ακόμα ανηφορικά και βγαίνουμε στο χωματόδρομο που σε 3,5 χλμ βγάζει Βωβούσα.

Η διαδρομή έγινε σε δυο μέρες, με διανυκτέρευση στο Δίστρατο.

Κείμενο Σούλα Σαλτάνη, φωτογραφίες Άγγελος Χριστοδουλάκης

View the embedded image gallery online at:
https://eosagriniou.gr/anabaseis/2022#sigProGalleriaf6e9b64330

Το Σαββατοκύριακο 21-22 Μαΐου πραγματοποιήσαμε εξόρμηση στα Τζουμέρκα με ανάβαση στην Κακαρδίτσα (2.429 μ) ένα από τα ψηλότερα βουνά της Ελλάδας. Μετά από μικρή στάση στη Φιλιππιάδα συνεχίσαμε για Τζουμέρκα και νέα στάση στα Πράμαντα. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε την εντυπωσιακή ιερά μονή Κηπήνας και τέλος καταλήξαμε στο Ματσούκι Ιωαννίνων όπου μείναμε στον ξενώνα του χωριού.

Το επόμενο πρωί η ορειβατική μας ομάδα πήρε νωρίς το πρωινό της και στις 6:10 ξεκίνησε για την μεγάλη της πορεία. Το πρώτο μέρος της διαδρομής ήταν κυρίως σε χωματόδρομο μέχρι που οδηγηθήκαμε μετά από 2 ώρες και ένα τέταρτο στις στάνες ψηλά στο βουνό, που είναι άδειες αυτή την εποχή. Ο καιρός ήταν ιδανικός, και η φύση στα καλύτερά της, με άφθονα νερά και καταρράκτες σε όλα τα ρέματα. Από τις στάνες και μετά το χιόνι έκανε όλο και πιο έντονη την παρουσία του, οπότε κάποιοι φίλοι επέστρεψαν σε αυτό το σημείο. Στη συνέχεια κινηθήκαμε ανάμεσα σε χιονούρες και ανθισμένα αλπικά λιβάδια ώσπου φτάσαμε λίγο πριν την κορυφή. Εκεί, η πορεία μας οδηγούσε στην αριστερή πλευρά της κορυφογραμμής, το πέρασμα όμως ήταν καλυμένο με παγωμένο χιόνι και η κλίση της πλαγιάς έκανε επικίνδυνη την συνέχεια χωρίς χειμερινό εξοπλισμό. Τελικά, 4 άτομα ανέβηκαν στην κυρίως κορυφή χρησιμοποιώντας πιολέ ενώ οι υπόλοιποι της παρέας ανέβηκαν στην διπλανή κορυφή. Η θέα απεριόριστη προς όλη την Ήπειρο και τα βουνά της Πίνδου μας αποζημίωσε πλήρως. Η επιστροφή έγινε από την ίδια διαδρομή ολοκληρώνοντας μια πορεία 9 ωρών μέχρι την επιστροφή μας στο Ματσούκι.

Όσοι φίλοι δεν ακολούθησαν την ορειβατική ομάδα περπάτησαν μέχρι την μονή Βύλιζας, ενώ επισκέφτηκαν και το πέρασμα του Μπάρου, τον ψηλότερο ασφάλτινο δρόμο της Ελλάδας.

Κείμενο - φωτογραφίες: Χρήστος Μακροζαχόπουλος

View the embedded image gallery online at:
https://eosagriniou.gr/anabaseis/2022#sigProGalleriaee1d9225f8

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή της πρωτομαγιάς η καθιερωμένη "διαδρομή Μαχά" που γίνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή στη μνήμη του παλιού προέδρου μας, Γιάννη Μαχά. Πάνω από 30 άτομα ξεκινήσαμε το πρωί της Κυριακής από το Ζελίχοβο (Αγία Παρασκευή) για την κυκλική διαδρομή που περνάει από τις 3 βρύσες, ανεβαίνει για την ψηλότερη κορυφή του Παναιτωλικού τον Κατελάνο (1924 μ) και συνεχίζει για την επιστροφή παράλληλα στο Ζελιχόρεμα με τους υπέροχους καταρράκτες. 24 άτομα πατήσαμε στην κορυφή όπου το χιόνι ήταν λιγοστό, σε μια πολύ επιτυχημένη εξόρμηση με αρκετό νέο κόσμο στο βουνό.

Κείμενο - φωτογραφίες: Χρήστος Μακροζαχόπουλος

View the embedded image gallery online at:
https://eosagriniou.gr/anabaseis/2022#sigProGalleria3681a05f5d

Την Κυριακή 20 Μαρτίου, πραγματοποιήσαμε ανάβαση στον Άννινο Παναιτωλικού, από την Κόνισκα. Οι έντονες χιονοπτώσεις του Μαρτίου δημιούργησαν ένα καθαρά χειμερινό σκηνικό με άφθονο παγωμένο χιόνι στο βουνό. Συνολικά 21 άτομα έφτασαν στην κορυφή, ενώ οι υπόλοιποι εκδρομείς μας κινήθηκαν σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Φωτογραφίες: Ολυμπία Κάρρα

View the embedded image gallery online at:
https://eosagriniou.gr/anabaseis/2022#sigProGalleria4342a86b38

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου πραγματοποιήσαμε μια όμορφη εκδρομή στην Κόνιτσα και την γύρω περιοχή. Μετά από στάσεις στα Γιάννενα και στο παραδοσιακό γεφύρι της Κλειδωνιάς φτάσαμε στην Κόνιτσα γύρω στις 3 και τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτιά μας. Ακολούθησε ελεύθερος χρόνος και το βράδυ συγκεντρωθήκαμε για φαγητό και διασκέδαση. Την επόμενη μέρα η ορειβατική μας ομάδα, αποτελούμενη από 26 άτομα, επιχείρησε να ανέβει στην κορυφή της Τραπεζίτσας (2.024 μ) σε μια υπέροχη διαδρομή στο χιονισμένο δάσος. Δυστυχώς το μονοπάτι σε κάποιο σημείο ψηλά ήταν κομμένο και η διέλευση ήταν αδύνατη. Προσπαθήσαμε να παρακάμψουμε το πρόβλημα, βάζοντας και σχοινί για να ανεβούμε στην πλαγιά αλλά το χιόνι ήταν αρκετά παγωμένο και αποφασίσαμε να επιστρέψουμε με ασφάλεια, αφού φτάσαμε 200 μέτρα από την κορυφή. Οι υπόλοιποι φίλοι μας απόλαυσαν την διαδρομή από την Κόνιτσα προς την μονή Στομίου.

Κείμενο - φωτογραφίες: Χρήστος Μακροζαχόπουλος

View the embedded image gallery online at:
https://eosagriniou.gr/anabaseis/2022#sigProGalleriae5eac9afcf

Go to top