Αρθρο δημοσιευμένο στην εφημερίδα ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ του Βασίλη Στυλιαρά, φιλόλογου, μέλος του ΕΟΣ Αγρινίου
Όλα ήταν άψογα στη μεγάλη γιορτή του μυθικού βουνού του Ολύμπου! Τα έντεκα μέλη παλιά αλλά και νέα του Ορειβατικού Συλλόγου Αγρινίου απόλαυσαν με την καρδιά τους για 4 μέρες (19-22 Ιουλίου 2013) τα «δώρα που πρόσφερε στους καλεσμένους του» το ψηλότερο και πολυθρύλητο βουνό της Πιερίας και της Ελλάδας.
Παρασκευή 19 Ιουλίου Η αποστολή με επικεφαλής και καθοδηγητή τον πρώην πρόεδρο του Ορειβατικού Συλλόγου Αγρινίου Βασίλη Ντελή αναχώρησε πρωί - πρωί για το Λιτόχωρο στους πρόποδες του Ολύμπου στα 300μ. πάνω από τις ακτές της Πιερίας. Δεύτερος σταθμός μας το καταφύγιο «Μπουντόλας» στα 940μ. όπου δειπνήσαμε κάτω από το φως του φεγγαριού (που κάθε μέρα πλησίαζε στην ολοκλήρωσή του) με θέα την πρωτεύουσα Κατερίνη αριστερά μας, το φωτισμένο Λιτόχωρο και το Αιγαίο λίγο πιο κάτω και δεξιά μας την Λεπτοκαρυά. Στο ίδιο καταφύγιο διανυκτερεύσαμε.
Σάββατο 20 Ιουλίου Μετά από ένα πλούσιο πρωινό παρέα με την ανατολή του ηλίου και αφού ευχηθήκαμε στον Ηλία Λαγό για την ονομαστική του γιορτή αναχωρήσαμε με τα δύο αυτοκίνητα για τη θέση «Πριόνια» στα 1100μ. για να φορτώσουμε τις αποσκευές μας στα μουλάρια του Ευριπίδη ο οποίος τα καθοδήγησε στο καταφύγιο «Σ. Αγαπητός» όπου τα παραλάβαμε όταν φτάσαμε και εκεί διανυκτερεύσαμε για τις δύο επόμενες μέρες. Πάλι με τα αυτοκίνητά μας κατεβήκαμε στην ιστορική παλιά μονή Αγ. Διονυσίου όπου τελέστηκε η δοξολογία για την επέτειο των 100 χρόνων από την πρώτη ανάβαση τον Αύγουστο του 1913 στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου «Μύτικας» στα 2918μ. από τους Ελβετούς D. Baud-Bovy και F. Boissonnas με την καθοδήγηση του ντόπιου υλοτόμου Χρήστου Κάκαλου. Παρέστησαν αντιπροσωπείες από διαφόρους συλλόγους της Ελλάδας, πολλοί επίσημοι από όλους τους χώρους καθώς και οι απόγονοι των δύο πρωτοπόρων Ελβετών και του Χρήστου Κάκαλου. Στο χώρο των εκδηλώσεων πωλούνταν τα αναμνηστικά συλλεκτικά επετειακά γραμματόσημα, ενώ διανεμήθηκε σε πάρα πολλά αντίτυπα το κλασικό πληρέστατο βιβλίο του ξεχωριστού ορειβάτη Νίκου Νέζη «Όλυμπος» (εκδ. Ανάβαση) καθώς και η υπέροχη αναμνηστική αφίσα των εκδηλώσεων. Δίπλα από την εκκλησία σε μία θαυμάσια πέτρινη αίθουσα εκφωνήθηκαν οι πανηγυρικοί λόγοι της επετείου και με συγκίνησε ιδιαίτερα ο πύρινος λόγος του καθηγητή πανεπιστημίου και συγγραφέα Κυρίτση ο οποίος συνέδεσε τη γιορτή με την προσπάθεια που οφείλουμε να καταβάλουμε όλοι οι Έλληνες για να ξανά αντικρύσουμε τη χώρα μας εκεί που της αρμόζει και όχι πια ψηλότερα από τις αντικειμενικές δυνατότητες της με ξένα «δεκανίκια» !... Μετά από δύο περίπου ώρες αναχωρήσαμε και πάλι για τη θέση «Πριόνια» όπου αφήσαμε τα Ι.Χ.. Δροσιστήκαμε από τις πηγές του ποταμού «Ενιπέα» και ξεκινήσαμε το μεσημέρι, με σύμμαχό μας την αραιή συννεφιά, την πρώτη ανάβαση με τα πόδια για το καταφύγιο «Σ. Αγαπητός». Εκεί στα 2100μ. υψόμετρο φτάσαμε μετά από μία εκπληκτική διαδρομή με ωραίο μονοπάτι μέσα στον ίσκιο της πυκνής ποικίλης βλάστησης. Εκεί τακτοποιηθήκαμε, δειπνήσαμε με τις υπηρεσίες της Μαρίας Ζολώτα και των συνεργατών της και διανυκτερεύσαμε.
Κυριακή 21 Ιουλίου Με σύμμαχο και πάλι την αραιή συννεφιά ανηφορίσαμε μέσω του «κοφτού» μονοπατιού για την κορυφή «Προφήτης Ηλίας» και τα 2786μ.. Εκεί έγινε η 73η Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση. Κατηφορίσαμε για τα 2760μ. και το καταφύγιο «Γ. Αποστολίδης» όπου ο αρχηγός της αποστολής Βασίλης Ντελής μας απένειμε μέσα σε κλίμα συγκίνησης τα αναμνηστικά σήματα της επετείου και ο ίδιος όπως δήλωσε έκλεισε με τον ιδανικότερο τρόπο την 24χρονη εποικοδομητική ορειβατική του πορεία… Γευματίσαμε και πήραμε το δρόμο της επιστροφής, με ομίχλη αυτή τη φορά, ακολουθώντας το μονοπάτι «Ζωνάρια» για τη βάση μας στα 2100μ. αφού συμπληρώσαμε συνολικά 5 ώρες πορεία μαζί με την πρωινή ανάβαση.
Δευτέρα 22 Ιουλίου Τέταρτη και τελευταία μέρα η μέρα της επιστροφής στο σημείο της αφετηρίας το Λιτόχωρο. Ο Όλυμπος φαίνεται πως δεν ήθελε να μας αποχωριστεί ακόμη και γι’ αυτό μας «κέρασε» μια πρωινή δυνατή βροχή η οποία καθυστέρησε την ενδεκαμελή αποστολή μέχρι τις 10.00 αλλά δεν μας πτόησε στα σχέδια μας. Τελικά αφού κόπασε ξεκινήσαμε για την κατάβαση στα «Πριόνια» όπου οι 6 της ομάδας περίμεναν τις αποσκευές, επιβιβάστηκαν στα αυτοκίνητα και έφτασαν το απόγευμα στην όμορφη πλατεία του Λιτοχώρου με την γραφική εκκλησία της. Οι υπόλοιποι 5 με επικεφαλής την Κική Ιωακειμίδου, την επί σειρά ετών ακούραστη γραμματέα του Ε.Ο.Σ. Αγρινίου, κατηφόρισαν μέσω του Ε4 μονοπατιού δίπλα στον ποταμό «Ενιπέα». Συνολικά η διαδρομή μήκους περίπου 10χλμ. είναι εκπληκτική μέσα σε ίσκιο πυκνής βλάστησης με υπέροχη θέα κατά διαστήματα. Μετά από 5 ώρες ανηφόρες και κατηφόρες εναλλάξ αλλά και πάνω από 7 ξύλινα γεφύρια ιδανικά για την τέχνη της φωτογραφίας και ένα καταπληκτικό καταρράχτη με χώρο για μια δροσιστική βουτιά αντικρίσαμε από ψηλά το Λιτόχωρο και την παραλία του. Φτάσαμε τελικά στις 17.50 έχοντας συμπληρώσει συνολικά 8 περίπου ώρες συνεχούς πορείας στις πλαγιές του Ολύμπου μέσα σε μια μέρα. Ο ήλιος άρχισε να δύει σιγά – σιγά και μαζί και η υπέροχη εκδρομή μας. Η αποστολή έφτασε με συνοδεία το ολόγιομο πια φεγγάρι και πάλι μέσω της «Εγνατίας Οδού» στο Αγρίνιο λίγο μετά τις 12.00 το βράδυ φορτωμένη με πλούσιες εικόνες, ήχους, χρώματα, αρώματα και ιστορικές αναμνήσεις από ένα α ν ε π α ν ά λ η π τ ο γεμάτο δράση τετραήμερο !...
Τα 11 μέλη της αποστολής ήταν οι : Βασίλης Ντελής, Κική Ιωακειμίδου, Βασίλης Κιτσόπουλος, Θανάσης Μήτσος, Αποστόλης Καρακώστας, Ηλίας Λαγός, Ελένη Λαγού, Αποστόλης και Θοδωρής Βασιλείου, Πάνος Χρι-στοδουλόπουλος και ο γράφων Βασίληaς Στυλιαράς. Ευχαριστώ ολόψυχα τον Βασίλη Ντελή χωρίς τον οποίο δεν θα συμμετείχα στη σπάνια εκδρομή ! Για μένα προσωπικά η πρώτη μου ανάβαση στον Όλυμπο είχε έντονο συμβολι-σμό, καθώς σηματοδοτεί την υπέρβαση δύσκολων δικών μου περιπετειών και την αφετη-ρία μιας πιο συγκροτημένης ζωής…