Αρθρο της Γεωργίας Κασόλα

«Αυτό που μένει στην ζωή, είναι πράγματα που κάνουμε με καλή παρέα και δίχως πολύ σκέψη».


Το διήμερο 18- 19 Μαΐου 2013, ο ΕΟΣ Αγρινίου οργάνωσε εξόρμηση, με την συμμετοχή 32 μελών και φίλων στο Νεραιδοχώρι του νομού Τρικάλων με σκοπό την ανάβαση του Κόζιακα ή Κεράτιου όρους.
Το οδοιπορικό μας ξεκινάει με αφετηρία τα Σφαγεία Αγρινίου, με αρχηγό γι αυτή την ανάβαση τον Παντελή Κάκκο και κατεύθυνση προς Άρτα και ακολούθως Βουλγαρέλι, όπου έγινε μια μικρή στάση, μετά απ τις πρώτες δυο ώρες ταξιδιού για μια ανάσα, για καφέ και αναμνηστικές φωτογραφίες στην πλατεία και στις βρυσούλες του χωριού. Επιβίβαση στο λεωφορείο και το ταξίδι μας συνεχίζει μέσα σ ένα καταπράσινο και ολάνθιστο τοπίο και με τον ποταμό Αχελώο να απλώνεται με τα γαλαζοπράσινα νερά του στο μέσον. Ο καιρός σύμμαχος και η διάθεση στα ύψη.
Τα χωριά του νομού Τρικάλων Στουρναρέικα, Ελάτη, Περτούλι, Νεραιδοχώρι, ο προορισμός μας, πανέμορφα και στολισμένα απ το πράσινο και πολύχρωμο πέπλο που έχει υφάνει η φύση λόγω εποχής. Η άφιξη μας στο χωριό και στον ξενώνα Γούσιου γύρω στις 6 το απόγευμα. Απαραίτητη τακτοποίηση στα ευρύχωρα δωμάτια και μια ομάδα αναχωρεί για μια δίωρη χαλαρή πορεία προς το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής. Κάποιοι άλλοι προτίμησαν να ξεκουραστούν ή να απολαύσουν το φαγητό τους με τοπικά εδέσματα (ελάφι, αγριογούρουνο) σε κοντινή ταβέρνα. Το βράδυ μια βόλτα στα μαγαζιά της Ελάτης ήταν ο καλύτερος τρόπος για να κλείσει ευχάριστα η μέρα, μιας και το πρωί το ξύπνημα έπρεπε να γίνει νωρίς λόγω του ήλιου και της ζέστης.
Το εγερτήριο 06:00 και αναχώρηση μετά το πρωινό στις 07:10.
25 νέα και παλιότερα μέλη του ΕΟΣ πήραν το δρόμο με το λεωφορείο για τον Κόζιακα με σημείο έναρξης της πορείας το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Ένα μικρό κομμάτι με χωματόδρομο, ικανό στην πρόσβαση αυτοκινήτου και μετά το μονοπάτι μέσω της νέας διαδρομής με πολύ καλή σηματοδότηση με τα καταπράσινα έλατα να δεσπόζουν σε όλη την διάρκεια της πορείας, την πυκνή βλάστηση και τα πανέμορφα μωβ, ροζ, κίτρινα και γαλάζια λουλούδια και την απίθανη θέα των βουνών με τις χιονούρες να συνθέτουν ένα πανέμορφο πίνακα που όσο κι αν τον κοιτάζεις δεν τον χορταίνεις.
3 ώρες ανάβαση με κάποιες ολιγόλεπτες στάσεις μέσα στον καταπράσινο επίγειο παράδεισο ήταν αρκετές για να ξεπροβάλει μπροστά μας το καταφύγιο του Κόζιακα (1750 μ.), με την επιβλητική θέα. Η στάση σ αυτό το σημείο για την τελική ευθεία άκρως απαραίτητη.
Συνήθως η κορυφή προϋποθέτει και ανηφόρα που είναι και η απόλαυση της όλης προσπάθειας να ανέβει κάποιος έως εκεί. Η κορυφή «Χατζηπέτρος» του Κόζιακα είναι η μεσαία πάνω απ το καταφύγιο με υψόμετρο 1901 μ.
Από δω η θέα περιλαμβάνει απ τον Όλυμπο και τον Κίσαβο, την Τριγγία πιο κοντά, τη Μαρόσα και το Αυγό απέναντι απ το Νεραιδοχώρι και την Καράβα νοτιότερα προς τα Άγραφα. Το καλύτερο αγνάντι στους θεσσαλικούς κάμπους και τα επιβλητικά βουνά, τα Μετέωρα και την Καλαμπάκα.
25 τυχεροί επιβραβεύτηκαν μ αυτή την θέα και 2 απ αυτούς βαπτίστηκαν ορειβάτες. Πάντα άξιοι και καλές κορυφές. Νονά η Κική Ιωακειμίδου, γραμματέας του ΕΟΣ Αγρινίου.
Μετά τις αναμνηστικές φωτογραφίες επί της κορυφής, ο αρχηγός μας Παντελής Κάκκος δίνει το σήμα της καθόδου και της επιστροφής απ την ίδια συναρπαστική διαδρομή.
Στις δύο το μεσημέρι αναχωρούμε με το λεωφορείο για το Νεραιδοχώρι για να μαζέψουμε τα πράγματα μας και να τσιμπήσουμε κάτι πριν πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής για το Αγρίνιο.
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι επτά απ τα μέλη και μη του συλλόγου που δεν ακολούθησαν την πορεία για το βουνό προτίμησαν να κάνουν μια 3ωρη πεζοπορία λίγο έξω απ το Νεραιδοχώρι στη θέση «Σμίξη» με το πέτρινο μονότοξο γεφύρι του «Χατζηπέτρου», εκεί είχαν την ευκαιρία να περάσουν πάνω απ την πεζογέφυρα και να δουν τον αναπαλαιωμένο νερόμυλο, να χαρούν τα καθαρά, κρύα νερά του ποταμού, να ξεκουραστούν και να απολαύσουν το τοπίο αβίαστα στο ξύλινο τραπεζάκι, που βρίσκεται στην βάση του γεφυριού. Και να συνεχίσουν στην παλιά βλαχόστρατα, ένα πετρόχτιστο μονοπάτι που ακολουθεί παράλληλη διαδρομή προς το ρέμα «Κόρμπου».
Η επιστροφή ήταν θέμα χρόνου πια. Στις 16:30 αναχωρούμε απ τον δρόμο που περνάει από Μετέωρα και οδηγεί προς την Εγνατία με τα πολυάριθμα τούνελ. Μια μικρή στάση λίγο έξω απ τα Γιάννενα πριν τον τελικό μας προορισμό και γύρω στις 10 το βράδυ φτάνουμε Αγρίνιο.
Μια ακόμη όμορφη εξόρμηση με τον ΕΟΣ Αγρινίου φτάνει στο τέλος της.

Φωτογραφίες από την εκδρομή: Πάνος Καλτσάς