Επέτειος 100 χρόνων από την πρώτη ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου.


Γράφει ο Βασίλης Ντελής
Πρώην Πρόεδρος Ορειβατικού Συλλόγου Αγρινίου.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες εκδηλώσεις για την 100ή επέτειο από την πρώτη ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου το Μύτικα με υψόμετρο 2917μ. (19-22 Ιουλίου 2013).

Το Σάββατο 20 Ιουλίου το πρωί ώρα 10 έγινε δοξολογία στο παλιό Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπου με την παρουσία του Προέδρου της διοργανώτριας Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α) Δημήτρη Γεωργούλη, των μελών του Δ.Σ. της Ε.Ο.Ο.Α, Προέδρων και μελών σχεδόν απ όλους τους ελληνικούς ορειβατικούς συλλόγους, του Μητροπολίτη Λιβύης (κατάγεται από την Πιερία και αντικαθιστά προσωρινά τον βαριά άρρωστο Μητροπολίτη Πιερίας) του Ηγούμενου της Μονής του Αγίου Διονυσίου, του αναπληρωτή της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, του Δημάρχου Δίου Πιερίας, του Διοικητή της Τοπικής Αστυνομικής Διοίκησης, της Πυροσβεστικής, της Μονάδας Καταδρομών που εδρεύει στον Όλυμπο, του Δασάρχη Πιερίας, του Προέδρου του Φορέα διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, του Πρέσβη της Ελβετίας στην Αθήνα και πολυμελών οικογενειών των απογόνων (εγγονών και δισεγγόνων) των τριών πρωτοπόρων ορειβατών του Ολύμπου : των δύο Ελβετών Frederic Boassonas και Daniel Boad – Bovy και του Χρήστου Κάκαλου από το Λιτόχωρο.
Μετά τη δοξολογία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής σε παρακείμενη αίθουσα ακολούθησαν οι ομιλίες και οι χαιρετισμοί με πρώτο τον διοργανωτή και επικεφαλής των εκδηλώσεων Πρόεδρο της Ε.Ο.Ο.Α. Δημήτρη Γεωργούλη και στη συνέχεια όλων των παραπάνω αναφερόμενων Ιεραρχών, Προέδρων, Διοικητών, Αναπληρωτή Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, του Δημάρχου Δίου, του Δασάρχη, του Προέδρου του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, του Ελβετού Πρέσβη, εκπροσώπων των τριών οικογενειών Boassonas, Boad – Bovy και Κάκαλου (εγγονοί και δισέγγονοι των πρωτοπόρων ορειβατών) και του Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και πρώην Προέδρου του Ορειβατικού Συλλόγου Λιτοχώρου Γιάννη Κυρίτση.
Μεγάλη συγκίνηση μέχρι δακρύων προκάλεσαν οι ομιλίες του Ελβετού Πρέσβη και κυρίως του εγγονού Boad Bovy και του δισέγγονου Boassonas οι οποίοι σε άψογα ελληνικά εξιστόρησαν τις πατρογονικές τους οικογενειακές σχέσεις με την Ελλάδα, τις λεπτομέρειες από τις αφηγήσεις στόμα με στόμα των προγόνων τους για τις συνθήκες της πρώτης ανάβασης στο Μύτικα του Ολύμπου όλων των ενδιάμεσων γενεών σχεδόν κάθε χρόνο και κυρίως τόνισαν την αγάπη τους για την πανέμορφη Ελλάδα την οποία θεωρούν πατρίδα τους και αισθάνονται όχι μόνο φιλέλληνες αλλά γνήσιοι Έλληνες και μάλιστα μας παρότρυναν να αγαπάμε αρκετά περισσότερο και εμείς οι Έλληνες την πατρίδα μας γιατί αξίζει να βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από τη σημερινή.
Επίσης συγκινητικές ήταν οι ομιλίες του εγγονού του Χρήστου Γ. Κάκαλου που έχει το όνομα του (Χρήστος Γεωργ. Κάκαλος) και του Καθηγητή Γιάννη Κυρίτση οι οποίοι ως απόγονοι του πρωτοπόρου ορειβάτη από το Λιτόχωρο αναφέρθηκαν στις παρακαταθήκες και την κληρονομιά του Χρήστου Γ. Κάκαλου που «μπόλιασαν» όλους τους Λιτοχωρήτες οι οποίοι έγιναν και είναι το πρώτο όνομα ως άνθρωποι ορειβάτες και ως τόπος που αξιοποιήθηκε στην Ελλάδα για την παγκόσμια ορειβασία και δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τα άλλα αλπινιστικά κέντρα ανά την Ευρώπη και όλων των Ηπείρων.
Στο τέλος παρατέθηκε πλούσιο φαγητό και κρασί σε όλους τους παρευρισκομένους από τον Ηγούμενο της Μονής του Αγίου Διονυσίου στην ίδια αίθουσα.
Την Κυριακή 21 Ιουλίου το πρωί ώρα 9.30 στην κορυφή «Προφήτης Ηλίας» (υψομ. 2786μ.) έγινε η 73η Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση με συμμετοχή εκατοντάδων ορειβατών από τους ορειβατικούς συλλόγους ανά την Ελλάδα, οι εκπρόσωποι των οποίων με σύντομο χαιρετισμό τόνισαν την αξία της φύσης, την προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των βουνών και την ικανοποίηση που νιώθουν όλοι όσοι συμμετέχουν στις πανελλήνιες συγκεντρώσεις και τη χαρά που παίρνουν ανταμώνοντας παλιούς γνωστούς και φίλους ορειβάτες από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη.
Ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγρινίου συμμετείχε στις εκδηλώσεις της 100ης επετείου και στην 73η Π.Ο.Σ. με έντεκα μέλη από τα οποία τα δύο είναι νέα μέλη, ανέβηκαν πρώτη φορά στον Όλυμπο και μάλλον απ ότι έδειξαν πρέπει να «μπολιάστηκαν» με το πιο δυνατό μπόλιασμα. Εγώ το εύχομαι ολόψυχα έτσι να γίνει και καθόλου δεν θα το μετανιώσουν. Θα γεμίσει η ζωή τους με καινούργιες αξίες και ενδιαφέροντα αγνά, άδολα και αλτρουιστικά. Ο χρόνος θα το δείξει.
Για μένα η συμμετοχή μου σε αυτές τις εκδηλώσεις και η ανάβαση για άλλη μια φορά σε κορυφή του Ολύμπου έχει συμπυκνώσει όλη την ορειβατική μου δραστηριότητα των 24 χρόνων μέχρι σήμερα και μου έδωσε απερίγραπτα συναισθήματα ορειβάτη και Έλληνα πατριώτη, ακούγοντας τις ομιλίες στα άψογα ελληνικά των απογόνων των δύο φιλελλήνων Ελβετών πρωτοπόρων, του Ελβετού Πρέσβη, του εγγονού του Χρήστου Κάκαλου και του Καθηγητή Γιάννη Κυρίτση και βλέποντας τους Ελβετούς να ανηφορίζουν και ν ανεβαίνουν οικογενειακώς γονείς και παιδιά τους στο Μύτικα.
Όποιος μπορούσε αλλά δεν θέλησε για διαφόρους λόγους να συμμετάσχει, έχασε ένα πολύ μεγάλο και αξιόλογο ορειβατικό περιεχόμενο που δεν θα έχει και δεν θα έχουμε την ευκαιρία να το ξαναζήσουμε άλλη φορά.

Φωτογραφίες: Απόστολος Καρακώστας

Φωτογραφίες: Αρης Μπαρτσώκας