Το Σαββατοκύριακο 10-11 Νοεμβρίου, ο Σύλλογός μας  πραγματοποίησε την προγραμματισμένη εξόρμηση στα Άγραφα. Μετά την διαβεβαίωση ότι οι δρόμοι, που είχαν κλείσει από κατολισθήσεις, άνοιξαν, ξεκινήσαμε 23 άτομα από το Αγρίνιο για τα Άγραφα, μέσω Βάλτου και γέφυρας Τατάρνας με ΙΧ αυτοκίνητα.
Την Κυριακή το πρωί ανεβήκαμε στο οροπέδιο της  Νιάλας. Εδώ στη Νιάλα, όπως μας λέει και μια αναμνηστική πλάκα, πάγωσαν από το κρύο αντάρτες, στρατιώτες και γυναικόπαιδα το 1947 στον εμφύλιο. Κάπου λέγεται ότι αγκαλιάστηκαν όλοι μαζί για να ζεσταθούν, εχθροί και φίλοι, κι έτσι αγκαλιασμένους τους βρήκε το πρωί.   Από εδώ πάνω από τον οικισμό Καμάρια και μέσα από ένα κακοτράχαλο δρόμο, που για καλή μας τύχη ήταν ανοιχτός - πράγμα σπάνιο - κατεβήκαμε στη θέση Χαλιάς, κάτω από την κορφή Φλυτζάνι. Αν και διαλέξαμε αυτή την διαδρομή, για να αποφύγουμε το πεσμένο κομμάτι του βουνού με το εκτεθειμένο πέρασμα, τελικά το να περάσουμε το μεγάλο ρέμα, αποδείχτηκε εξ ίσου επικίνδυνο, λόγω της σύστασης και της κλίσης του εδάφους. Παγωμένη μελίστα, πολύ γλιστερή. Κινδύνευες με κάθε βήμα,  να βρεθείς πάνω στα βράχια, κάμποσα μέτρα χαμηλότερα. Αφού το ψάξαμε για λίγο, αποφασίσαμε να χωριστούμε σε δύο ομάδες, ανάλογα με το βαθμό εμπειρίας του καθενός. Έτσι εννέα άτομα προχωρήσαμε για Φλυτζάνι και οι υπόλοιποι ανέβηκαν στο οροπέδιο και στην κορφή Καταραχιάς .
Η ανάβαση για το Φλυτζάνι από αυτή την πλευρά, αν και δεν είναι μεγάλη σε διάρκεια , είναι επίπονη λόγω αφενός  του σαθρού   εδάφους και αφετέρου λόγω της ιδιαίτερα  μεγάλης κλίσης.
Φτάνοντας  στην κορφή η θέα είναι απίστευτα όμορφη, ειδικά  μια τέτοια λαμπρή μέρα . Ξεχωρίζει ο Όλυμπος πάνω από ένα πέπλο ομίχλης που πλανάται πάνω από τη λίμνη Πλαστήρα κι  όλες οι κορφές των  Αγράφων  ολόγυρά μας.  Βουτσικάκι, Καράβα, Αφορεσμένη, Ντελιδήμη, Σαλαγιάννη, Τσούκα Σάκα, η Φτέρη και η Λιάκουρα πιο νότια, η Σβώνη με την επιβλητική της κόψη, στο νότο, το Μπορλέρο δίπλα μας μ\' ένα σπασμένο ανεμόμετρο στην κορφή - εκδίκηση της φύσης? - και δίπλα μας ακριβώς οι Πέντε Πύργοι, που θα ήταν η συνέχεια τη προσπάθειάς μας αν ξεκινούσαμε νωρίτερα - ραντεβού μια άλλη φορά. Νοτιοδυτικά καμαρώνουμε το Παναιτωλικό , ξεχωρίζουμε την Καλιακούδα και το Βελούχι,διακρίνουμε τα Βαρδούσια και τη Γκιώνα αμυδρά, λόγω της αντηλιάς και της υγρασίας. Στα δυτικά ο ήλιος λούζει τα Τζουμέρκα, τον Κρυάκουρα και την Κακαρδίτσα και δε σταματάμε να συζητάμε,  για τις παλιές και τις μελλοντικές αναβάσεις μας.
Μια πολύ καλή εξόρμηση του Συλλόγου ολοκληρώθηκε και μας έφερε όλους πολύ κοντά σ\' αυτό που αγαπάμε.
Το βουνό, το ορεινό τοπίο, που εδώ στα Άγραφα, στο οροπέδιο της Νιάλας, βρίσκει τον ορισμό του.