Ο Ορειβατικός σύλλογος Αγρινίου θα πραγματοποιήσει  εκδρομή στα Τζουμέρκα στις 3-4 Οκτωβρίου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 Οκτωβρίου αναχώρηση από τα σχολεία (πρώην σταθμός τρένου) το μεσημέρι για το χωριό Καταρράκτης.

Η Α ομάδα εκεί θα φύγει για το καταφύγιο

Η Β ομάδα  θα μείνει σε ξενοδοχείο στο χωριό.

ΚΥΡΙΑΚΗ:

Η Α ομαδα θα ακολουθήσει την πορεία σκάλα Σταμάτη - λάκα Μπέσενα και θα βγει στο διάσελο για κορυφή Καταφίδι. Ανάβαση μέχρι την κορυφή και επιστροφή στο καταφύγιο από πιο σύντομο δασικό δρόμο. Συνολικη διαρκεια περιπου 7- 8  ώρες. Η διαδρομή θα είναι κυκλική. 

Η Β ομάδα θα κάνει περιήγηση στις πηγές και στους καταρράκτες. Συνολική διάρκεια πορείας περίπου 4 ώρες.

Κυριακή απόγευμα αναχώρηση για Αγρίνιο από το χωριό Καταρράκτη, όπου θα συγκεντρωθούν κι οι δυο ομάδες.  Αρχηγός της εκδρομής θα είναι η Νεκταρία Κάβουρα.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο σύλλογο, Πραϊδου 20 Αγρίνιο, τηλ. 26410 45512 (βραδυνές ώρες) και στο κινητό του Προέδρου του συλλόγου Βασίλη Νταούλη 6947220731.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ

Το χωριό Καταρράκτης βρίσκεται στη ρίζα των Τζουμέρκων. Πήρε την ονομασία του από το βασικό του αξιοθέατο που δεν είναι άλλο από τους δίδυμους καταρράκτες οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση 7 χλμ. από το δασικό χωριό, ένα θέαμα όμορφο και σπάνιο. Το ύψος πτώσης του νερού είναι 90 μέτρα. Έχουν νερό σχεδόν όλο το χρόνο. Δίπλα στους καταρράκτες λειτουργεί αναψυκτήριο.

Πριν από το 1765, το χωριό ήτανε γνωστό ως Ρέτσιανα. Γύρω στο 1770, πέρασε από το χωριό ο Πατήρ Κοσμάς ο Αιτωλός, ο οποίος λέγεται ότι μάζεψε τους κατοίκους και τους μίλησε για την Πίστη στο Θεό και στο Γένος. Φεύγοντας τους ευλόγησε λέγοντας "Συγχωρεμένοι να είσαστε εσείς οι Ρετσιανίτες από τις αμαρτίες σας" και από τότε οι χωριανοί μετονομάστηκαν σε Σχωρετσιανίτες και το χωριό Σχωρέτσιανα. Το 1930, μετά από πρόταση του καθηγητή Νίκου Γιώτη, η Νομαρχία ενέκρινε τη σημερινή του ονομασία 'Καταρράκτης'.

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του γοητευτικού χωριού είναι το βουητό του νερού που δε σταματάει ποτέ. Από τη στιγμή που φτάνει κανείς στο χωριό ακούει και βλέπει να τρέχει το γάργαρο νερό το οποίο έρχεται κατευθείαν από τους δύο καταρράκτες, μέσα από τα σπλάχνα του βουνού.