Ο Ορειβατικός σύλλογος Αγρινίου θα διοργανώσει εκδρομή με την ευκαιρία της αργίας του Αγίου Πνεύματος (29 Μαίου έως και 1 Ιουνίου) στο Παρανέστι Δράμας.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΪΟΥ:
Αναχώρηση από πλατεία Μαβίλη (Νέα σχολεία) για Παρανέστι Δράμας μέσω Ιωαννίνων. Διανυκτέρευση σε δύο ξενοδοχεία.
ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΜΑΪΟΥ:
Ωρα 08.00 επιβίβαση σε πούλμαν και αναχώρηση για:
Α. Ομάδα: Ιαματικές πηγές Θερμων - Δασικό εργοστάσιο Φρακτού. Διάρκεια πορείας 7-8 ώρες περίπου.
Β. Ομάδα: Μικρές πεζοπορίες - περιήγηση γύρω από το Παρανέστι.
ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΪΟΥ:
Α. Ομάδα: Πεζοπορία στους καταρράκτες Αγίας Βαρβάρας.
Β. Ομάδα: Κανώ στο ποτάμι και πεζοπορία σε μονοπάτια δίπλα στον Νέστο . Επίσκεψη στο μουσείο φυσικής ιστορίας Παρανεστίου.
ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ:
Με το λεωφορείο ή με τραίνο Intercity επίσκεψη στην Ξάνθη για περιγήγηση στην παλιά πόλη.
ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ:
Αναχώρηση για επιστροφή στο Αγρίνιο με επίσκεψη στην Δράμα και στο σπήλαιο Αλιστράτης.
Το πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τις συνθήκες.
Δηλώσεις συμμετοχής με υποχρεωτική προκαταβολή στα γραφεία του συλλόγου. Πραϊδου 20, Αγρίνιο (ώρες 21.00-22.00 καθημερινές μόνο).
Πληροφορίες στο σύλλογο και στο τηλέφωνο του αρχηγού της εκδρομής Δημήτρη Γκούρλια: 6933404070
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΜΕ
Το Παρανέστι είναι μία μικρή κωμόπολη του Ν. Δράμας. Βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει τη Δράμα με τη Σταυρούπολη της Ξάνθης. Έχει υψόμετρο 120 μ. και μόνιμο πληθυσμό περίπου 400 κατοίκων, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία. Απέχει 40 χλμ. από τη Δράμα και 22 χλμ. από τη Σταυρούπολη. Μέχρι το 1927 λεγόταν Μπούκια, έκτοτε όμως φέρει το όνομα Παρανέστι, προφανέστατα λόγω της γειτνίασης με τον ποταμό Νέστο.
Το Παρανέστι είναι η κυριότερη πύλη εισόδου σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για τους φυσιολάτρες ενδοχώρα, όπου κυριαρχεί ο όγκος της οροσειράς της Ροδόπης, με παρθένα δάση, άφθονα ρέματα με γάργαρα νερά που χύνονται στο Νέστο, πανέμορφους καταρράκτες, πέτρινα γεφύρια, τεχνητές λίμνες, εγκαταλελειμένα χωριουδάκια, θερμά νερά και χιλιάδες μοσχοβολιστά αγριολούλουδα.
Το Παρθένο Δάσος Φρακτού βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του Ν. Δράμας, ακριβώς κάτω από την κορυφή Ντελίμποσκα, η οποία με 1953 μ. υψόμετρο είναι η ψηλότερη της Κεντρικής Ροδόπης. Πρόκειται για το μοναδικό παρθένο δάσος της Ελλάδας και το σπουδαιότερο στο είδος του στην Ευρώπη. Έχει έκταση 11.000 στρέματα. Ήδη από το 1979 κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης, λόγω της μεγάλης οικολογικής του αξίας. Βρίσκεται σε καθεστώς απόλυτης προστασίας, καθώς δεν επιτρέπεται καμιά ανθρώπινη δραστηριότητα παρά μόνο η επιστημονική έρευνα. Λέγεται παρθένο διότι η εξέλιξή του ακολούθησε τους κανόνες της φύσης και δε διαταράχθηκε ποτέ από τον άνθρωπο.
Το Παρθένο Δάσος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ορεινά οικοσυστήματα της πατρίδας μας, με την εμφάνιση όλων σχεδόν των ειδών της πανίδας που ζουν στα ελληνικά βουνά. Η πιθανότητα συνάντησης με κάποιο άγριο ζώο είναι μεγάλη, γιατί αυτά βρίσκονται σε μεγάλους πληθυσμούς και δε φοβούνται την παρουσία μας, αφού δεν έχουν συνηθίσει σε ανθρώπινες οχλήσεις. Το μεγάλο υψομετρικό εύρος του δάσους (από 780 μ. έως και 1.953 μ. υψόμετρο), σε συνδυασμό με την παρουσία χαραδρών, ορθοπλαγιών και λιβαδικών εκτάσεων, δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συνύπαρξη πολυάριθμων ειδών. Έχουν εντοπισθεί τουλάχιστον 32 είδη θηλαστικών, ανάμεσά τους όλα τα σπάνια και απειλούμενα είδη της Ελλάδας και της Ευρώπης (π.χ. η καφέ αρκούδα, το ελάφι, το αγριόγιδο, ο λύκος, ο σκίουρος, η αλεπού, ο λαγός, το τσακάλι, το κουνάβι, το αγριογούρουνο, ο ασβός, το ζαρκάδι, η νυφίτσα κλπ.).
Από αισθητική άποψη το Παρθένο Δάσος διακρίνεται για τη χαρακτηριστική και μοναδική ομορφιά του. Το έντονο γεωμορφολογικό ανάγλυφο δίνει μια τραχύτητα και αγριάδα στο χώρο, που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα δασικά τοπία. Το Αχλαδόρεμα (μαζί με τις τριγύρω μικρότερες ρεματιές), που διασχίζει το Φρακτό, σχηματίζει έξι εντυπωσιακούς καταρράκτες και προσθέτει το απαραίτητο αισθητικό στοιχείο, το νερό. Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι οι τρεις από αυτούς είναι εποχικοί, δηλαδή δεν έχουν συνεχή ροή καθ' όλο το έτος. Το καλοκαίρι στεγνώνουν.