Εξόρμηση του ΕΟΣ Αγρινίου με τριάντα δύο άτομα στη Λιάκουρα (2040μ) των Δυτικών Αγράφων.14 και 15 Ιανουαρίου 2012.

Με σημείο εκκίνησης την όμορφη Γρανίτσα Ευρυτανίας, το χωριό του Ζαχαρία Παπαντωνίου και των Ψηλών Βουνών και με άστατο καιρό και πολύ κρύο, ο σύλλογός μας ανέβηκε στις χιονισμένες κορφές της Λιάκουρας, του βουνού που δεσπόζει πάνω από το χωριό και που βρίσκεται δυτικά της Φτέρης Αγράφων.

Η ανάβαση ξεκινάει από δρόμο πάνω από το Γρανιτσιώτικο ρέμα, απ\\\' όπου παίρνομε το μονοπάτι για την κορφή. Λόγω του χιονιού αφήσαμε το μονοπάτι και προσεγγίσαμε τον αυχένα της κορφής, περπατώντας πάνω σε κόψη και λούκι. Το χιόνι ήταν μαλακό από πάνω αλλά παγωμένο από κάτω, πράγμα που έκανε την κατάβαση αρκετά δύσκολη και επικίνδυνη. Δεν μπορέσαμε να φτάσουμε την κυρίως κορφή αφού μετά την προκορφή Λιάκουρα ΙΙ ( 1980 μ) υπήρχε κορνίζα και ήταν δύσκολο να περαστεί από τα 24 άτομα που φτάσαμε ως εκεί.

Η κλίση είναι πολύ μεγάλη από αυτή την πλευρά του βουνού και γι αυτό οι περισσότεροι προτιμούν την ανάβαση από Μοναστηράκι που είναι πιο ομαλή και πιο σύντομη.

Εμείς κάναμε σχεδόν τεσσερισίμισυ ώρες μέχρι την Λιάκουρα ΙΙ - θέλαμε τοιυλάχιστον άλλη μισή ώρα για την κυρίως κορφή - και κατεβήκαμε σε τρεις ώρες στα αυτοκίνητα μας.

Ήταν μια δύσκολη διαδρομή που όμως άφησε σε όλους μας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Φωτογραφίες: Γιώργος Καρδαράς.