Γράφουν: Ράνια Κατσιγιάννη – Πηγή Κρικοχωρίτη

Ο Ε.Ο.Σ. Αγρινίου διοργάνωσε σχολή χειμερινού βουνού από τον Γενάρη ως τον Μάρτη του 2015, με σκοπό να διδαχθούν βασικές τεχνικές και θεωρητικές γνώσεις που χρειάζεται να γνωρίζει ένας ορειβάτης, ώστε να κινείται με ασφάλεια στο βουνό, τόσο στο ξερό όσο και στο χιονισμένο πεδίο.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν σε τεχνικές ασφάλισης, χρήση κραμπόν-πιολέ, τεχνικές self-arest, προσανατολισμό, μετεωρολογία, πρώτες βοήθειες, χειμερινή διαβίωση, πρόγνωση χιονοστιβάδων και κατασκευή παγοσπηλιάς-χιονότρυπας.

Η εκπαίδευση διήρκησε 10 ημέρες και πραγματοποιήθηκε στο απρόβλεπτο Βελούχι, στον πολύπλευρο Παρνασσό και στα επιβλητικά Βαρδούσια. Ήμασταν ιδιαίτερα τυχεροί καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές και δε δημιουργήθηκε κανένα εμπόδιο στο πρόγραμμά μας.

Δάσκαλός μας ήταν ο Αλέκος Ασημακόπουλος, κορυφαίος ορειβάτης-εκπαιδευτής, που με ανεξάντλητη όρεξη, επιμονή και αξιοζήλευτη υπομονή μάς δίδαξε τις παραπάνω τεχνικές και μας παρουσίαζε κάθε βράδυ, την ώρα της θεωρητικής εκπαίδευσης στο καταφύγιο, με τον δικό του, ιδιαίτερα παθιασμένο λόγο την ιστορία της ορειβασίας, μεταδίδοντάς μας τον ζήλο του και τη μεγάλη του αγάπη για το βουνό.

Βοηθοί του, πολύτιμοι εξίσου δάσκαλοι για μας, ο δικός μας Νικόλας Δανιάς, ο διαρκώς υποστηρικτικός Γιάννης Κωνσταντάκης και ο πλούσιος σε γνώσεις κι εμπειρίες Άκης Καραπετάκος.

Στην σχολή συμμετείχαν ο Φώτης Βαλατσός, ο Κώστας Γεωργόπουλος, ο Δημήτρης Καραμήτσος, ο Θύμιος Καρδαράς, η Ράνια Κατσιγιάννη, η Πηγή Κρικοχωρίτη, ο Νίκος Ροδίτης και οι Αργύρης Παπαδόπουλος και Γιώργος Κουμουνδούρος από τον Ε.Ο.Σ. Ελευσίνας.

Όλοι μαζί, πέρα από τις βασικές τεχνικές και γνώσεις που αποκτήσαμε, λειτουργήσαμε σαν μια δυνατή ομάδα, όπου οι πιο έμπειροι παρείχαν διαρκή στήριξη και βοήθεια στους υπόλοιπους και έτσι απολαύσαμε την απερίγραπτη ομορφιά των πάλλευκων ελληνικών βουνών με απόλυτη ασφάλεια και με σεβασμό στο μεγαλείο της φύσης… Μπράβο μας!!! Πάντα ψηλά!!!

Φωτογραφίες από την Πηγή Κρικοχωρήτη και άλλους συμμετέχοντες: