Γράφει ο Άγγελος Χριστοδουλάκης

Μια αρκετά απαιτητική διαδρομή, αυτή της κόψης των Αη - Λιάδων της Χελιδόνας, πραγματοποιήθηκε από δεκατρία άτομα του Συλλόγου μας.
Είναι μια θεαματική και όχι τόσο συνηθισμένη διαδρομή, που ξεκινάει από το εκκλησάκι του Αη -Σώστη – δύο χιλιόμετρα από την πλατεία του παλαιού Μικρού Χωριού και αφού μας οδηγήσει ανηφορικά μέσα σε δάσος, για λίγη ώρα, μας φέρνει αντιμέτωπους με το πρώτο απότομο δόντι της κόψης . Από δω και μετά ξεκινάμε ένα συνεχές ανεβοκατέβασμα, σε πλαγιές με κλίσεις μέχρι 50% και με το υψόμετρο από τα 900 έως τα 1700 μέτρα σε διαδοχικά δόντια, γεμάτα απότομα βράχια, με περάσματα, όπου η χρήση χεριών είναι απαραίτητη.
Το χιόνι δεν ήταν παγωμένο και όπου ήταν μαζεμένο δημιουργούσε προβλήματα, ειδικά σε όσους άνοιγαν τα βήματα. Το τελευταίο δόντι - ένα απροσπέλαστο τοίχος - το περνάμε τραβερσάροντας αριστερά, βοηθούμενοι και από το χιόνι, και βρισκόμαστε μετά από λίγο στο τελευταίο διάσελο, πριν την τελική ανηφόρα για την κορφή της Χελιδόνας, στα 1974μ.
Από την κορφή, κατεβαίνουμε στο παλιό Μικρό Χωριό από την κλασσική διαδρομή, διανύοντας συνολικά πάνω από 12 χιλιόμετρα,από τα οποία πάνω από τα μισά στην κόψη, και υψομετρική ανεβαίνοντας 1130 μέτρα και 1242 μέτρα κατεβαίνοντας. Η δεκατριαμελής ομάδα μας απόλαυσε μια αξέχαστη εμπειρία, που οι παρακάτω φωτογραφίες θα αποδώσουν δύσκολα, όσο δύσκολο ήταν να βγάζεις συχνά τη φωτογραφική μηχανή σε ένα τέτοιο πεδίο . Η ομορφιά όμως θα μείνει στην ψυχή μας όπως και η απόλαυση.

Φωτογραφίες: Αγγελος Χριστοδουλάκης.