Κείμενο - φωτογραφίες: Χρήστος Μακροζαχόπουλος

Το Σάββατο και Κυριακή 11 και 12 Μαρτίου ο ορειβατικός σύλλογος Αγρινίου πραγματοποίησε χειμερινή ανάβαση στην Καλιακούδα της Ευρυτανίας (2.101 μ).

Το Σάββατο, 14 μέλη και φίλοι του συλλόγου φτάσαμε στο Μεγάλο Χωριό με αυτοκίνητα, όπου διανυκτερεύσαμε κάποιοι σε ξενώνα και κάποιοι σε σκηνές. Ο καιρός ήταν άστατος με ψιλόβροχο και χιόνιζε ψηλότερα στο βουνό.

Ξημερώματα Κυριακής, ο καιρός ήταν πια καθαρός και το χιόνι είχε φτάσει μέχρι μέσα στο δάσος. Ξεκινήσαμε με τα αυτοκίνητα στο δρόμο που οδηγεί στο καταφύγιο, μέχρι το σημείο που δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε άλλο χωρίς αλυσίδες. Εκεί, κατεβήκαμε και στις 8:30 άρχισε η πεζοπορία μας, λίγο πριν τα 1200 μ. υψόμετρο. Το χιόνι αυξανόταν συνεχώς και αφού περάσαμε το καταφύγιο κινηθήκαμε ευθεία ανοδικά με κατεύθυνση το διάσελο της Καλιακούδας. Στο σημείο εκείνο σταθήκαμε για διάλειμμα και εκτίμηση της κατάστασης του χιονιού. Λόγω της πιθανής επικινδυνότητας κατά μήκος της κλασικής διαδρομής που ακολουθεί το μονοπάτι, αποφασίσαμε να κινηθούμε σε ευθεία ανοδική πορεία ώστε να φτάσουμε στην κορυφή. Έτσι και έγινε, και 11 άτομα βρεθήκαμε στην κορυφή, όπου οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές με ήλιο και σχεδόν μηδενικό αέρα.

Εκεί ξεκουραστήκαμε και απολαύσαμε την θέα και αφού συναντηθήκαμε και με την παρέα των Αγρινιωτών που ανέβηκαν για ορειβατικό σκι, κατεβήκαμε με προσοχή από την ίδια διαδρομή. Ακριβώς 6 ώρες από την εκκίνησή μας βρεθήκαμε πάλι στα αυτοκίνητα και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής, απόλυτα ικανοποιημένοι από την όμορφη εμπειρία που μας χάρισε η μέρα στο βουνό.