Γράφει ο Χρήστος Χαντζής

 Την Κυριακή 29 Μαίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από τον ΕΟΣ Αγρινίου η ανάβαση στην κορυφή του Κρυάκουρα από το Αυτί Μελισσουργών.

 Με αφετηρία το καταφύγιο Μελισσουργών το πρωί της Κυριακής 23 άτομα ξεκίνησαν την ανάβαση ακολουθώντας τον αγροτικό δρόμο προς Αυτί Μελισσουργών. Τρία ακόμη άτομα προωθήθηκαν με οχήματα κάτω από το Αυτί. Οι υπόλοιποι ξεκίνησαν με σκοπό στην πορεία να έρθει φορτηγάκι από το χωριό για να προωθηθούν γρήγορα και αυτοί. Όμως παρά τα τηλέφωνα του καταφυγιά, το φορτηγάκι δεν ήρθε ποτέ και έτσι η ομάδα έφθασε μετά από δύο ώρες περίπου στο τέλος του δρόμου. Από εκεί όλοι συνέχισαν στο όμορφο μονοπάτι  και μετά τον αυχένα ανέβηκαν σε τρείς ώρες από το καταφύγιο στην πρώτη κορυφή. Η θέα ήταν πανέμορφη και ο δροσερός αέρας που μας συντρόφευε έκανε την ανάβαση πιο  απολαυστική, αλλά εκεί συνειδητοποιήσαμε όλοι ότι η ανάβαση θα είναι επίπονη και μακριά.  Εδώ ένα μέλος της ομάδας λόγω κάποιου προβλήματος, θα επιστρέψει  πίσω.

 Η διαδρομή ακολουθούσε την κόψη προς την κορυφογραμμή Κρυάκουρα – Σταυρός – Κακαρδίτσας . Η διαδρομή ήταν ένα συνεχές ανεβοκατέβασμα σε κόψη με όμορφη θέα και βράχινα περάσματα. Τελικά μετά από έξι ώρες  η ομάδα αυτών που ξεκίνησαν από το καταφύγιο θα φθάσουν στην κορυφή του Κρυάκουρα. Συνολικά 25 άτομα θα ανέβουν στις κορυφές του Κρυάκουρα και στην ψηλή κορυφή θα έχουμε μια συνάντηση με κάποια άτομα από το Βόλο που ανέβηκαν από την Νότια κόψη του Κρυάκουρα. Μετά από τις σχετικές φωτογραφίες και απαραίτητη ολιγόωρη ξεκούραση φτάνει η ώρα της κατάβασης.

 Τα 21 άτομα θα συνεχίσουμε για την διάσχιση προς τον Σταυρό. Η διαδρομή συνεχίζει πάνω στην κορυφογραμμή πότε σε όμορφα ανοιχτά λιβάδια και πότε σε βράχινες απότομες κόψεις που δεν μας δημιούργησαν ιδιαίτερο πρόβλημα ενώ  η θέα προς κάθε κατεύθυνση ήταν εκπληκτική. Όμως η κούραση άρχισε να γίνεται αισθητή σε όλους μας. Φθάσαμε στον Σταυρό  σε οχτώ και πλέον ώρες περίπου. Από εδώ ξεκινούσε μια επίπονη κατάβαση δυόμιση  ωρών και πλέον μέχρι το Μελισσουργιώτικο ρέμα που ήταν γεμάτο με δροσερό νερό και αφού το περάσαμε ακολουθήσαμε το δρόμο και το μονοπάτι προς το χωριό κάνοντας οι τελευταίοι συνολικά πάνω από δώδεκα ώρες  συνεχούς προσπάθειας. Ένα αγροτικό με κοπριά στην καρότσα του θα μας μεταφέρει από την πλατεία των Μελισσουργών στο καταφύγιο και παρόλη την κούραση όλοι θα κάνουμε τα σχετικά πειράγματα για την κοπριά και το αγροτικό που μας μετέφερε στο τέλος της όμορφης διαδρομής.

  Η διαδρομή και η ανάβαση από αυτή την πλευρά του Κρυάκουρα είναι η πρώτη φορά που γίνεται από το Σύλλογό μας αλλά σίγουρα δεν είναι μια διαδρομή που γίνεται εύκολα από τόσα άτομα. Μπράβο σε όλους τους  συμμετέχοντες!