ΠΑΡΘΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΦΡΑΚΤΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ 29-31/5 & 1/6/2015 (ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ)      

Γράφει ο Βασίλης Ντελής

 

Με γεμάτο το 50άρι πούλμαν αναχωρήσαμε αργά το μεσημέρι της Παρασκευής για να φτάσουμε μετά τα μεσάνυχτα στο Παρανέστι Δράμας, το οποίο είχαμε ως ορμητήριο στις τριήμερες δραστηριότητές μας, αφού ήδη από πολλές μέρες πριν είχαμε εξασφαλίσει τη διαμονή μας σε δύο καλά ξενοδοχεία στο Παρανέστι και είχαμε φροντίσει και οργανώσει μετά από συνεννοήσεις με αρμοδίους και υπεύθυνους τις δράσεις μας και τις επισκέψεις – ξεναγήσεις μας για τις τρεις επόμενες μέρες.

                Το Σάββατο νωρίς το πρωί η πρώτη ομάδα ορειβατών μας με το πουλμανάκι του ΕΟΣ Δράμας και οδηγό τον φίλο Κώστα Κασάπη ανεβαίνοντας από τα Θερμιά σε θαυμάσια τοπία με πανύψηλα δέντρα έφτασε στην καρδιά του παρθένου δάσους του Φρακτού για το ξεκίνημα της πεζοπορίας και της διάσχισης ενός μεγάλου τμήματος της Δυτικής Ροδόπης.

Κατεβαίνοντας σε ωραίο μονοπάτι προς το Τζάκι ρέμα και συνέχεια ανεβαίνοντας το Αχλαδόρεμα έφτασε στους τρεις συνεχόμενους καταρράκτες του με τα άφθονα νερά. Η κατάβαση στη συνέχεια από το Αχλαδόρεμα, το Φαρασινό ρέμα και το Διαβολόρεμα μέχρι που συνάντησαν το δρόμο προς τα Θερμιά ήταν μεν συναρπαστική, αλλά είχε και τις δυσκολίες της λόγω των πολλών κατολισθήσεων που είχαν γίνει κατά τη διάρκεια του περασμένου χειμώνα. Η πορεία συνολικά διήρκησε πάνω από 10 ώρες.

                Η δεύτερη ομάδα με τους υπόλοιπους ορειβάτες και ορειβάτισσές μας το Σάββατο το πρωί αναχώρησε με το πούλμαν μας για επίσκεψη στους καταρράκτες της Αγίας Βαρβάρας και για επιστροφή ακολούθησαν πεζοπορία στο πανέμορφο μονοπάτι προς το Παρανέστι. Από το μονοπάτι αυτό είχε ξεκινήσει το πρωί και ο Παρανέστιος Ορειβατικός Δρόμος των 116 χιλιομέτρων στη Ροδόπη.

                Την Κυριακή το πρωί αναχωρήσαμε με το πούλμαν μας για επίσκεψη και ξενάγησή μας στο υπόγειο ποτάμι, τον Αγγίτη της Δράμας, ο οποίος συγκεντρώνει υπόγεια νερά από το οροπέδιο του Νευροκοπίου και τα δύο πλησιέστερα βουνά το Φαλακρό της Δράμας και το Μενείκιο όρος στα έγκατα του οποίου έχουν προχωρήσει σε εξερεύνηση μέχρι 11-12 χιλιόμετρα μήκος σπηλαιολόγοι εξερευνητές – καταδύτες. 

                Αμέσως μετά την επιστροφή μας από τον Αγγίτη το μεσημέρι, μία ομάδα από 22 άτομα πραγματοποίησε μία πολύ ωραία ποτάμια δραστηριότητα που για τους περισσότερους ήταν η πρώτη φορά. Ο φίλος Ορέστης Μπόσκος ο οποίος είχε οδηγήσει τη Β’ ομάδα μας το Σάββατο στους καταρράκτες της Αγίας Βαρβάρας, μαζί με συνεργάτες του και τρεις βάρκες εμύησαν στον ράφτιν τους ορειβάτες μας ξεκινώντας τη διαδρομή κάτω από το φράγμα της Πλατανόβρυσης στο Νέστο και τερματισμό το Παρανέστι. Όλοι τους δήλωσαν ότι ενώ στην αρχή ήταν σφιχτοί, τελικά αυτό ήταν το κάτι άλλο (ορειβάτες στο ποτάμι).

                Το απόγευμα της Κυριακής περιλάμβανε επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρανέστι, ταξίδι με το τρένο στα Θρακικά τέμπη, μία θαυμάσια διαδρομή παράλληλα στον ποταμό Νέστο μέχρι την Ξάνθη, όπου μας υποδέχτηκε και μας έδωσε πληροφορίες ένας παλιός φίλος του συλλόγου μας, ο Θανάσης Σγουράκης. Μετά από επίσκεψη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Ξάνθης και περιήγηση στην πανέμορφη παλιά πόλη, το βραδινό μας έκλεισε με φαγητό σε διάφορες ταβέρνες, ενώ αρκετοί το διασκέδασαν ικανοποιητικά έως και λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

                Τη Δευτέρα το πρωί το πρόγραμμά μας περιλάμβανε επίσκεψη στην πόλη της Δράμας και τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας, γύρω από τις οποίες απολαύσαμε με δροσιά καφέ και αναψυκτικά, ενώ στη συνέχεια μας περίμενε ξεναγός για να μας οδηγήσει στο περίφημο Σπήλαιο της Αλιστράτης Σερρών. Από τον πλούσιο διάκοσμο των σταλακτιτών και σταλαγμιτών, πραγματικά όλοι μας μείναμε εκστασιασμένοι. Αξίζει τον κόπο όλοι οι Έλληνες να επισκέπτονται τόσο ωραία μέρη της πατρίδας μας και να γνωρίζουν την ομορφιά τους, την αξία τους και τη μοναδικότητά τους.

                Η επιστροφή ήταν μελαγχολική για όλους μας,  γιατί αφήσαμε πίσω μας τόσο ωραία πράγματα που γνωρίσαμε και ζήσαμε αυτό το τετραήμερο, το οποίο ήταν το  πιο γεμάτο από όλα τα αντίστοιχα προηγούμενα που έχει πραγματοποιήσει ο σύλλογός μας από την ίδρυσή του πριν 30 χρόνια.