Γράφει ο Άγγελος Χριστοδουλάκης, μέλος του ΕΟΣ Αγρινίου

Την Κυριακή 1/9/2013 ο Σύλλογός μας περπάτησε το παλιό μονοπάτι που από τα Σιτόμενα οδηγεί ψηλά στην Φτέρη.

Τα Σιτόμενα είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Παναιτωλικού, σκαρφαλωμένο στα 550 μ περίπου.

Το καθάρισμα και η σηματοδότηση του μονοπατιού είναι μια παλιά ιδέα, που υλοποιήθηκε χάρη στο πείσμα του Χρυσόστομου Κωστάκη που με τη βοήθεια λίγων μελών και την ενεργή συμπαράσταση του Συλλόγου Σιτομενιτών.

Το μονοπάτι που τώρα καλύπτει 4,8 χιλιόμετρα, ξεκινάει πάνω από το χωριό (υψόμετρο 651 μ) και φτάνει στη Φτέρη (1156 μ) – παλιό οικισμό κτηνοτρόφων - πρόκειται να ανοιχτεί κι άλλο προκειμένου να ξεκινάει μέσα από το χωριό όπως παλιά και να φτάνει μέχρι την ψηλότερη κορυφή του Παναιτωλικού, τον Κατελάνο.

Το κομμάτι που διασχίσαμε την Κυριακή, ανεβοκατεβαίνει δεξιά κι αριστερά από το ρέμα της Ερμίτσας το οποίο το διασχίσαμε τρεις φορές, και σε κάποια σημεία στριφογυρίζει μέσα σε βράχους και πέτρες -κάποιες φορές λαξευμένες - και σε πεζούλες πάνω από γκρεμό - στηριγμένες με δετή πέτρα. Το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής καλύπτεται από δάσος και μόνο ψηλά στο πλάτωμα της Φτέρης, βγαίνεις από το πυκνό ελατοδάσος και μπορείς να θαυμάσεις ολόγυρα τΙς κορφές του Παναιτωλικού.

Η Τσίνα βορειοδυτικά και ανατολικά το ρέμα της Ερμίτσας που ξεκινάει από τους πρόποδες της Κρημνίτσας όπου μια τεράστια σάρα την χωρίζει από την απέναντι κορφή και τον Κατελάνο, που βρίσκεται πιο πίσω.

Αφού σχεδιάσαμε τη συνέχιση του μονοπατιού προς τις κορφές και αναρωτηθήκαμε πως να περνούσαν εδώ πάνω οι κτηνοτρόφοι, στα μικροσκοπικά καλύβια τους – ερείπια διάσπαρτα ολόγυρα – αφήνουμε τη Φτέρη και κατηφορίζουμε στο δρόμο της επιστροφής.

Ο σύλλογος Σιτομενιτών μας εξέπληξε ευχάριστα με το γεύμα που μας παρέθεσε στον όμορφο χώρο με τα τεράστια πλατάνια δίπλα από το χωριό.

Τους ευχαριστούμε και υποσχόμαστε και να ολοκληρώσουμε το μονοπάτι και να διαδώσουμε αυτή την όμορφη διαδρομή που, πέρα από το φυσικό της κάλλος, αποτελεί μια ιστορικής αξίας αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν της ορεινής Ελλάδας. Ένα παρελθόν που δε θα ήθελε να ξαναζήσει κανείς.

video: εδώ

Φωτογραφίες: Αγγελος Χριστοδουλάκης