Το Σαββατοκύριακο 21-22 Μαΐου πραγματοποιήσαμε εξόρμηση στα Τζουμέρκα με ανάβαση στην Κακαρδίτσα (2.429 μ) ένα από τα ψηλότερα βουνά της Ελλάδας. Μετά από μικρή στάση στη Φιλιππιάδα συνεχίσαμε για Τζουμέρκα και νέα στάση στα Πράμαντα. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε την εντυπωσιακή ιερά μονή Κηπήνας και τέλος καταλήξαμε στο Ματσούκι Ιωαννίνων όπου μείναμε στον ξενώνα του χωριού.

Το επόμενο πρωί η ορειβατική μας ομάδα πήρε νωρίς το πρωινό της και στις 6:10 ξεκίνησε για την μεγάλη της πορεία. Το πρώτο μέρος της διαδρομής ήταν κυρίως σε χωματόδρομο μέχρι που οδηγηθήκαμε μετά από 2 ώρες και ένα τέταρτο στις στάνες ψηλά στο βουνό, που είναι άδειες αυτή την εποχή. Ο καιρός ήταν ιδανικός, και η φύση στα καλύτερά της, με άφθονα νερά και καταρράκτες σε όλα τα ρέματα. Από τις στάνες και μετά το χιόνι έκανε όλο και πιο έντονη την παρουσία του, οπότε κάποιοι φίλοι επέστρεψαν σε αυτό το σημείο. Στη συνέχεια κινηθήκαμε ανάμεσα σε χιονούρες και ανθισμένα αλπικά λιβάδια ώσπου φτάσαμε λίγο πριν την κορυφή. Εκεί, η πορεία μας οδηγούσε στην αριστερή πλευρά της κορυφογραμμής, το πέρασμα όμως ήταν καλυμένο με παγωμένο χιόνι και η κλίση της πλαγιάς έκανε επικίνδυνη την συνέχεια χωρίς χειμερινό εξοπλισμό. Τελικά, 4 άτομα ανέβηκαν στην κυρίως κορυφή χρησιμοποιώντας πιολέ ενώ οι υπόλοιποι της παρέας ανέβηκαν στην διπλανή κορυφή. Η θέα απεριόριστη προς όλη την Ήπειρο και τα βουνά της Πίνδου μας αποζημίωσε πλήρως. Η επιστροφή έγινε από την ίδια διαδρομή ολοκληρώνοντας μια πορεία 9 ωρών μέχρι την επιστροφή μας στο Ματσούκι.

Όσοι φίλοι δεν ακολούθησαν την ορειβατική ομάδα περπάτησαν μέχρι την μονή Βύλιζας, ενώ επισκέφτηκαν και το πέρασμα του Μπάρου, τον ψηλότερο ασφάλτινο δρόμο της Ελλάδας.

Κείμενο - φωτογραφίες: Χρήστος Μακροζαχόπουλος